Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení Zpracování inženýrsko-geologického průzkumu Turnov - Daliměřice
Odesílatel Marcela Pilská
Organizace odesílatele MĚSTO TURNOV [IČO: 00276227]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 27.11.2019 14:16:11
Předmět Doplňující informace č. 1

Dotaz č. 1:
Zadání : provedení 3 bagrovaných sond hlubokých 3,0 až 5,0 m optimálně do propustných reziduálních zemin (eluvium, písek). Hloubku sond optimálně s pravidelným půdorysem volit podle zastižené geologie, provedení velkoobjemových vsakovacích pokusů do jam pro stanovení koeficientu filtrace (vyhodnotit podle metodiky ČSN 75 9010). Vsakovací pokus opakovat pouze 1x, objem vody pro jeden pokus 3-5 m3 (optimálně zalít 0,5 m pod okraj).

Náš komentář:
Dle Nařízení vlády NV 591/2006 Sb. příloha č.3, část V., stěny výkopu musí být zajištěny proti sesutí, u strojního výkopu bez rozlišení hloubek. Do strojem vyhloubených nezapažených výkopů se nesmí vstupovat. Vyhnutí se povinnosti zajištění svahů výkopů je svahování jejich stěn viz NV 591/2006 sb. příloha č.3, část VI. Na základě výše uvedeného je zřejmé, že realizace 3–5 m hlubokých bagrovaných sond je velmi obtížně proveditelná z následujících důvodů: - pažící konstrukce instalovaná do výkopu logicky brání vizuální kontrole stěn výkopu, tj. inženýrskogeologickému popisu a dokumentaci, jako i odběru laboratorních vzorků, - instalace pažící konstrukce je zejména cenově, ale i časově náročná, - svahování stěn výkopu bude mít za následek půdorysné zvětšení výkopové sondy, tj. vyšší negativní zásah do aktuálního stavu pozemků, tj. vzniknou vyšší škody majiteli/uživateli pozemku = vyšší cena za náhradu škod, - svahováním kopané průzkumné sondy nebudou dodrženy podmínky pro realizaci a vyhodnocení vsakovací zkoušky,
Navrhujeme zadavateli přehodnotit tento požadavek ve smyslu realizace 3ks IG průzkumných jádrových vrtů s následnou realizací vsakovací zkoušky dle ČSN 75 9010.
Odpověď na dotaz č. 1:
Bezpečnost práce je nezbytným požadavkem, s tím plně souhlasíme. Je tedy možné realizovat 3ks IG průzkumných jádrových vrtů s následnou realizací vsakovací zkoušky dle ČSN 75 9010.
Dotaz č. 2:
Text zadání: - odběr 3 technologických vzorků z hloubky 0-1 m pod terénem pro stanovení 3x Proctor standard a 3x CBR a 3x laboratorní rozbor klasifikace podle ČSN 73 6133 + ČSN EN ISO 14688-2
Náš komentář: Pozemky jsou dle uveřejněné výzvy využívány pro zemědělské účely, tj. jedná se o pole, u kterých se pro pěstování plodin využívá humusový horizont, který bude (odhadem) dosahovat mocnosti cca 0,3 – 0,5 m (jeho přesná mocnost musí být před výstavbou stanovena pedologickým průzkumem). Tento humusový horizont bude muset být před zahájením výstavby skryt. Navrhujeme zadavateli posunout odběr technologických vzorků o 0,5 m níže na horizont 0,5 – 1,5 m.
Odpověď na dotaz č. 2:
Ornice se před zahájením stavby odstraňuje (zákon o ochraně půdního fondu, doporučení normy ČSN 73 6133), a tak provádět rozbor ornice je irelevantní. Jedná o analýzy zemin pod ornicí.

S pozdravem Pilská M.